
Hvorfor våkner jeg så tidlig om morgenen?
Søvn er som vi alle vet avgjørende for at vi skal føle oss uthvilte og fungere som vi skal gjennom dagen. Hvis du er over 40 og merker at du sjeldent klarer å sove mer enn 6–7 timer per natt, er du ikke alene. Nå skal vi se på hvorfor dette skjer, hva som påvirker søvnen i denne alderen, og hva du kan gjøre for å få tilbake den søvnen du en gang hadde.
Hvorfor sover jeg dårligere nå enn før?
Når vi blir eldre er det veldig at søvnmønsteret vårt endrer seg. Søvnen blir lettere og mer delt opp med alderen viser forskning. Dette kan blant annet skyldes en nedgang i hormoner som melatonin, som påvirker både innsovning og søvnens varighet.
Endringer i søvnfaser
Alderen påvirker hvor mye tid vi tilbringer i dyp søvn. (Den mest restorative fasen av søvnsyklusen.) En studie fra (NIH) viser at personer i alderen 40–60 år bruker mindre tid i dyp søvn og mer tid i lett søvn, noe som gjør dem mer utsatt for hyppige oppvåkninger. Men betyr dette at du aldri kommer til å sove godt igjen? Nei. Selv om søvnen naturligvis blir dårligere med alderen kan du gjøre tiltak som vil gjøre den bedre igjen.
Hva kan du gjøre for å sove bedre?
Tiltak som vil forbedre søvnkvaliteten:
✅ Følg faste søvnrutiner
Legg deg og stå opp til samme tid hver dag – også i helgene. Dette styrker døgnrytmen og gjør det lettere å sovne og sove gjennom natten.
✅ Begrens koffein og alkohol på kvelden
Koffein kan holde deg våken, mens alkohol kan føre til hyppige oppvåkninger. Prøv å unngå disse minst 4–6 timer før leggetid.
✅ Skap et ideelt sovemiljø
Sørg for et mørkt, stille og kjølig soverom (16–18°C). Bruk tunge gardiner eller en sovemaske for å blokkere lys.
✅ Vær fysisk aktiv på dagtid
Regelmessig trening kan forbedre søvnkvaliteten, men unngå intens trening rett før leggetid, da det kan gjøre det vanskeligere å sovne.
✅ Begrens væskeinntak før leggetid
Dersom du våkner ofte for å gå på toalettet, vil det hjelpe å redusere væskeinntaket et par timer før sengetid.
✅ Håndter stress og bekymringer
Pusteteknikker eller å lese en bok kan bidra til å roe sinnet før leggetid.
Men en faktor veldig mange overser er måten du puster på.
✅Nesepusting
Pustemønsteret spiller en stor rolle i søvnkvaliteten. Å puste gjennom nesen mens du sover gjør at du får et høyere oksygenopptak, filtrerer bakterier i luften bedre og reduserer sannsynligheten for snorking. Som resulterer i bedre og dypere netter søvn. Likevel puster 80 % av voksne ubevisst gjennom munnen om natten, noe som kan forringe søvnkvaliteten. Hvis du er en av dem, kan det være verdt å prøve munnteip.
Bør du oppsøke hjelp?
Hvis du har prøvd å forskjellige metoder for å sove bedre, men du merker at ingenting fungerer, kan du ta kontakt med legen din.
Konklusjon
Søvnforandringer er helt vanlig når du blir eldre. Det skjer med de aller fleste mellom 40-50 års alderen. Selv om den endrer seg, betyr ikke det at du trenger å akseptere at du aldri kommer til å sove godt igjen. Med riktig søvnvaner og rutiner er det fullt mulig å sove like godt som du en gang gjorde.